Guma de mestecat

balon

“Sa nu inghiti guma, se digera in 7 ani” sau “iti lipeste matzele”  – din folclorul copilariei.

Guma de mestecat : arome, indulcitori, baza de guma si, inca cateva ingrediente, mai mult sau mai putin sanatoase. Corpul nostru este capabil sa digere multe, inclusiv unele porcarii, dar baza de guma nu poate sa o digere. Adica, nu poate sa o dizolve si sa extraga din ea nutrientii. Intr-un final, guma trece prin sistemul digestiv exact ca si fibrele si in maxim 2, 3 zile este eliminata aproape in aceasi forma in care a intrat:-)

Sa vedem ce contine, de exemplu, guma de mestecat Orbit

orbit-gum
Guma de mestecat fara zahar, cu lichid , indulcitori si arome de menta si mentol, Orbit este un produs fabricat in mare parte din aditivi alimentari, cu efecte negative asupra organismului. De pe eticheta aflam ca are în compozitie: “indulcitori isomala E 953, sorbitol E 420, manitol E 421, sirop de maltitol E 965 (ii), aspartam E 951, acesulfam K E950, baza de guma (contine lecitina din soia E 322), agent de umezire glicerol E 422, agent de îngrosare guma arabica E 414, arome, colorant dioxid de titan (E 171), agent de glazurare ceara de carnauba E 903, antioxidant BHA E 320, agent de îngrosare guma xantan E 415, coloranti curcumina (E 100), albastru brilliant (E 133)”. Producatorul mai face urmatoarele specificatii:

“Contine o sursa de fenilalanina. Consumul excesiv poate avea efecte laxative. A se mesteca guma de mestecat dupa ce ati consumat alimente sau bauturi. O alimentatie variata si echilibrata si un stil de viata sanatos sint importante”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat este o guma de mestecat obtinuta din aditivi alimentari, indulcitori (E 953, E 420, E 421, E 965 (ii), E 951, E 950), agenti de umezire si de ingrosare, coloranti chimici de sinteza E 133 si colorant natural E 100. Densitatea energetica este medie, 163 kcal/ 100 grame produs, conferita de îndulcitorii de tip polioli. Unii dintre aditivii utilizati pot avea efecte adverse asupra sanatatii persoanelor sensibile. Dintre acestia, cei mai periculosi sint acesulfamul K E 950, aspartamul E 951 si butilhidroxianisolul E 320, care sint considerati cancerigeni de specialisti.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor scrise pe eticheta, specialistul conchide ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sensibilitate la aditivii folositi. Guma de mestecat Orbit analizata este interzisa suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza continutului de fenilalanina din aditivul alimentar acesulfam K, E 950. Fumatorii vor evita sa mestece guma in timp ce fumeaza, pentru a nu spori nocivitatea fumatului prin stimularea absorbtiei substantelor periculoase din tigara, avertizeaza profesorul doctor Mencinicopschi. La un consum excesiv pot aparea efecte laxative si, de asemenea, se va tine cont de caloriile aduse, în special în cazul persoanelor supraponderale si obeze.

Sursa: Jurnalul National
Adaugat in De-ale mele
Etichetat
Bookmark permalink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>